Drømmen om førjulsrøya

De færreste stryker innover fjellene i Troms og Finnmark i november og desember. Dagene er korte. Været er kaldt, lunefullt og uforutsigbart. Tidvis kan det være direkte ugjestmildt å oppholde seg over skogsgrensa. Likevel. Et fåtall sjeler kan ikke lengre vente med å få satt de sylskarpe knivene på boret ned mot den tynne ishinna som dekker fjellvannet i den mørkeste tida av året.

Troms-fjell i novemberlys

På denne årstida er røya mange steder fortsatt i gytemodus. Det sies at kjernetida er fra oktober til desember for de fleste røyebestandene her til lands. Er man så heldig å lure ei feit kilosrøye i gytefarger opp av isen på denne tida, er det noe av det flotteste man kan hvile blikket på av svømmende skapninger. Aktivitetsnivået på røya er, som for de fleste andre skapninger i naturen, også en del lavere nå. Dermed kan nøkkelen være å konsentrere sitt aktive fiske rundt de få timene med blålys som vi har her nord. I tillegg er det dokumentert av storfiskere i Finnmark, at meget grove røyer også hugger på passivt fiskende bruk – ståsnøre – på denne tida. Det er nok derfor ikke så dumt å la et par solide og godt forankrede snører stå igjen når du går i teltet og fyrer opp primusen. Skal det stå lenge, må hullet isoleres med snø.

Mørketidsfiskeren under sin duk
Passivt fiskende bruk
En teltleir ved et storrøyevann i november

For hver uke kommer førjulsstresset nærmere. Hus skal rundvaskes. Dressen og juleslipset strykes. Ønskelister på gaver florerer. Kjøpesentrene lokker med svimlende tilbud. Halve månedslønna feies vekk i den materialistiske galoppen, som den gamle førkristne jólablótsfeiringen har blitt til i vårt velstandssamfunn.

Da er det befriende å aksle sekken, skru på hodelykta og følge lysstrålen oppover skogliene og mot fjellet. For du vet, allerede nå, hvordan den enkle velværen senker seg om et par timer. Når du ligger nedi en lun dunsovepose, mens primusen surrer og det blafrende skjæret fra et skjevt stearinlys skaper en eiendommelig atmosfære innenfor de tynne nylondukene. En liten ankerdram foredles gjennom polarluften på sin vei ned i trebegeret. Du kikker over fiskeredskapene, strekktester knuter og legger opp strategien.

For i morgen skal du ut på isen etter førjulsrøya.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: