Turåret – En fotografisk reise, del 1

2023 har gitt en rikdom av nye tur og naturopplevelser i Troms og Finnmark. Fra en rekke isfisketurer i Skibotn, Øvre Reisadal og Målselv, til vandring langs Stabbursdalen med sekk og fiskestang og jaktturer mellom mektige fjell i kyst og innland. Inn i mellom har det også vært andre turer med interessant innhold, som blant annet høstbesøk hos Bengt-Are Barstad da han lå lokalisert i bjørkeskogen i Budalen i Bardu. Denne publikasjon er en oppsummering av første halvdel av turåret 2023 med fotografier og kortfattet tekst, der leseren til slutt forhåpentlig kan sitte igjen med et inntrykk over de vell av naturgitte muligheter vi omgir oss med i vår unike nordligste landsdel.


Vinter og vår

I 25 minusgrader trekker vi våre pulker over isen på den langstrakte innsjøen nær grenseveien i Skibotndalen. Fullmånen, funklende stjerner og striper av nordlys over oss gjør hodelyktbruk nærmest unødvendig. Vår verden er malt i krystallklare farger av kulde. Vi kjenner oss ørsmå under polarhimmelen.

Under nordlysets spill og fullmåneskinn
En vinterleir i knasende kulde

Et par midtvinterturer gjennomføres i de indre deler av Troms. Dagene blir raskt lengre, solen stikker opp over tinderekkene. Det bores hull og fiskes på isen. Den første fornemmelse av solvarme gjennom teltduken nytes.

Primusen suser
Telt forankret på isen
Nyfanget fjellrøye

Så skal vi bevege oss til Øvre Reisadal for et opphold med fjelliv og påskefiske i tidlig april. Fjellvidden som flankerer den majestetiske dalen bugner av fiskevann.

Lastede pulker klar til å trekkes opp skogliene i Øvre Reisadal
Ferske spor av jerv
Speket elgkjøtt i teltet
Ett av mange hull bores opp
En påskekveld over fjellvidda

Så bærer det igjen til fjells i Skibotn, straks etterfulgt av en runde opp i Dividalens flanker. Her skulle det fast deponerte (og nedføykede) isboret aldri lokaliseres. Det blir et par dager med smelting av snø til vann, null fiske og lunt teltliv. Isboret har i ettertid blitt omlokalisert til et sikkert sted.

Senvintersol over Skibotndalen
Barflekkene dukker opp. Slikt må feires.
Late timer i teltet med god mat og drikke
Røyefangst i Skibotnfjellet
Vårfjellet byr på enkelte små utfordringer for fjellmannen
Teltglimt

Våren er for alvor i anmarsj i Troms. Vi beveger oss møysommelig i lange timer innover Rostadalen for å treffe Bengt-Are Barstad for noen dagers enkelt fjelliv. To episoder fra denne tur kan for øvrig sees på Naturkanal1 i sesong 2 av serien 2000 dager ute.

Snøen smelter bort i lavlandet
Bengt-Are og sine alaskahuskyer
Det etes godt på nasjonaldagen
Kaospatruljen lever opp til sitt navn
De virkelig grove røyene viste seg.. og unnslapp
Kartstudie

Så er det dags for å sette bort ski og isbor. Barmarkssesongen med fjellfiske og jakt vil bli oppsummert i «Turåret – En fotografisk reise, del 2.»


2 kommentarer om “Turåret – En fotografisk reise, del 1

Legg til din

  1. Takk for formidlingen av det gode liv der nord, Stian! Du skriver godt og det er en fryd å lese👍 Får mer og mer lyst til å besøke ”dine” områder for jakt med min engelsksetter samt fiske på vårisen😊 /Mvh Anders O

    Sendt fra min iPhone

    Liker

    1. Mange takk for veldig hyggelig tilbakemelding! Her nord er vi heldige å ha enorme områder å utforske med børse eller fiskeutstyr, så det er bare å ta turen når anledningen byr seg. Godt nyttår! Mvh S.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑