Turåret – En fotografisk reise, del 2

Vinterutstyret er satt hen for i år. Samtidig som trekkfuglene ankommer i tusentalls mot nordnorske skoger og vidder, hentes nå tresesongstelt, fiskestenger, fjellstøvler og ryggsekk fram. Gjennom mai måned slipper isen taket i de lavereliggende vann, og det skal ikke mange dagene gå før tynne sener striper opp stille vannflater mellom furuleggene i Målselvdalen.


Sommer

Langsmed det brede dalføret som leder Målselven mot havet, er det også beliggende en mengde vann i det lave skogterrenget. Enda mens fjellene rundt dalen er ikledd vinterens hvite kappe, pakker vi fiskeutstyr og mat til noen timers kveldsfiske i et slikt lokalt vann en helt ordinær mandag. Opplevelsen av å se de første vak fra våryr ørret er hvert år en stor opplevelse.

Den gamle grønne furuskogen skaper kontrast mot et Maukenmassiv kledt i hvitt
Under duken brenner bålet
Ørreten viste seg bitevillig

Kalenderen viser juni måned. En hardtarbeidende grønlandshund kjøler seg ned i smeltevannet på en steinete fjellrygg på Ringvassøy. Vi har siktet oss inn mot ett av de mange gode ørretvann her på denne landets sjette største øy. Været veksler fra brennhete sommerdager, til kjølige duggfylte kvelder med vestavindsbris og havtåke. Vi omfavner kontrastene og synet av tallrike fjellryper mellom knausene.

Grønlandshunden har sine metoder på varme sommerdager
En leirplass i fjellet på Ringvassøy
Fet fjellørret i lyngen

Få dager deretter vandrer jeg alene mot røyevannet i Dividalen. Tar sjansen på at isen har gått, og jaktende dividalsrøyer er i bett. Innover fjelldalen har landskapet eksplodert i farger, med tallrike arter av lyng og fjellplanter i full blomst. Fjellet inntar sin sommerdrakt, vindene er milde og solen bruner raskt vinterblek hud.

Gulmjelt
Rik fjellflora
Enda ligger isen langs deler av vannet
Velvoksne dividalsrøyer på land

Nok en gang kurses det nordover. Inn i det ulendte landskap på vestsiden av Sennaland bærer vi tungt mot kjente og ukjente vann. 10 døgn med fisking, vandring, bålfyring og fjellfanteri. Uforglemmelige stunder med enkelt liv under finnmarkshimmelen.

En sen kveldssol under tåkebanker
På det lyngkledte neset stod leirplassen
Rigget for lange makelige timer ved bålet
Speket fjellørret til frokost
Troféet ventet på kompanjongen
Dryg finnmarksørret fra små, navnløse vann

Øvre Stabbursdal. Bare navnet oser av ubesudlet natur og rikt fiske. Vi vandret vår rute fra fjellvidden innenfor Alta, og nedover langs vassdraget som renner ut på Stabbursnes i Porsangerfjord. Enkelte avstikkere til utvalgte fjellvann ble gjort. Etter turen satt man igjen med et lass av inntrykk fra et vidunderlig, villmarkspreget område.

En gammel gamme innhentes av naturen
Fjellkost fra tunge bører
Hvilende grønlandshund
Høysommerdøgn på vandring
Der smålaks hopper og fjellvåk flyr
Ved Stabburselva
Pent knippe fjellørret
Leirplass i Øvre Stabbursdal
Krokfuru

Jeg gjør et forsøk etter grov skogsørret i Porsanger kommune. Små vann så næringsrike at det fint går an å lage et akvarium bestående av ulike typer krepsdyr når en fyller koppen langs bredden. Jeg ser vak, med bølger så store som jeg knapt før har sett av ferskvannsfisk, og jeg finner rester av fisk som vitner litt om hva som bor her… Men som ikke lar seg forlede til å ta mine passive og aktive redskap.

Sensommer
Et bål foran hemmelighetsfulle overflater
Ørretkjever

Finnmark forlates for denne gang. I takt med at løv og lyng sånn smått rødmes og gulnes, blir kveldene stadig litt mørkere. Det er dags for å ta haglegevær og rypegalge fram. Og hvordan høsten forløp, har jeg tidligere oppsummert under tittelen «høstjakten 2023».

Så kan denne andre del av en fotografisk reise gjennom turåret 2023 rundes av med noen glimt fra en tur min samboer Sunniva og jeg tok til Bardu i september. Der ble makelige dager rundt bålet tilbragt i sedvanlig trivelig gjensyn med Bengt-Are Barstad, hans filmtrollmann i Naturkanal1 Ole, støttespiller og fotograf Ståle, Even som er Bengt-Ares gamle kamerat fra tiden i Tromsø, samt Bengt-Ares sønn Elias.

Det blir røyk av septemberbålet i bjørkeskogen
En teltlandsby på moreneryggen
Kvass og Ståle
Høsten setter smått sitt preg
Kvikk og Kaos
Skjeggete karer under nylonduken

Legg igjen en kommentar

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑